‘Waarom niet van de krijgsmacht naar de klas?’

30-07-2018

Doorstromen van het leger naar de zorg blijkt niet zo’n grote stap. Zo zijn militairen welkom bij zorginstelling ’s Heeren Loo, om als zij-instromer het personeelstekort te bestrijden. Hoogleraar Frank Cörvers ziet leden van de krijgsmacht ook wel voor de klas staan.

Het onderwijs en de zorg zoeken dringend personeel en dat leidt ertoe dat ze zij-instromers uit onverwachte hoeken halen. Zo kan het dus zijn dat een soldaat stage loopt bij een zorginstelling en een bankmedewerker ineens voor de klas staat. Iemand uit het bedrijfsleven zal anders lesgeven dan iemand die na de havo de pabo heeft gevolgd. Ook kan hij kritisch zijn op de huidige onderwijscultuur. Dit leidt bij de ervaren docenten nog wel eens tot enige argwaan.

Personeelstekorten

Frank Cörvers, bijzonder hoogleraar onderwijsarbeidsmarkt bij het CAOP en Tilburg University, toont in een artikel in de Volkskrant begrip voor deze argwaan. ‘Het geeft scheve ogen als mensen uit het bedrijfsleven een hoger salaris krijgen dan zittende docenten. Zeker wanneer ze nog veel moeten leren’, zegt Cörvers. Toch raadt hij aan om de nieuwelingen te verwelkomen. Volgens cijfers van onderzoeksinstituut CentERdata komen basisscholen in 2022 namelijk vierduizend fte’s tekort.

Zij-instromers

‘Jaarlijks komen er in het basisonderwijs zo’n 70 en in het hele onderwijs bijna 500 zij-instromers bij. Een druppel op een gloeiende plaat, maar alle beetjes helpen’ stelt Cörvers. Hij ziet het als voordeel van de economische opleving dat mensen eerder uit vrije wil kiezen voor een nieuwe richting. Cörvers ziet nog wel meer onverwachte overstappen voor zich. ‘Waarom niet van de krijgsmacht naar de klas?’

Meer informatie

•    Lees het artikel