Voorzitter dagelijks bestuur? Meld u aan voor de Nacht van de Integriteit

5-02-2018

Voor dagelijkse bestuurders van decentrale overheden organiseert het CAOP op 26 september 2018 de Nacht van de Integriteit. Het debat gaat over de vraag hoe bestuurders, zonder te beschikken over juridische instrumenten, verantwoordelijkheid kunnen dragen voor de integriteit van het bestuur. ‘Integriteit van het openbaar bestuur moet wat mij betreft altijd voorop staan’, zei minister Ollongren van Binnenlandse Zaken onlangs nog.

De voorzitters van bestuursorganen dragen wettelijk de verantwoordelijkheid voor de integriteit van het bestuur. Maar een burgemeester, dijkgraaf of commissaris van de koning heeft geen juridische instrumenten en bevoegdheden om die verantwoordelijkheid in te kunnen vullen. In de gemeente Brunssum bleek dat deze bestuurders daardoor met lege handen kunnen staan. Over de vraag of er behoefte is aan meer of andere instrumenten zijn de meningen echter verdeeld. De jaarlijkse Nacht van de Integriteit sluit dit jaar aan bij dit debat.

Hét jaarcongres over integriteit en integriteitsbevordering

De Dag en Nacht van de Integriteit worden gehouden op 26 en 27 september 2018. Samen vormen ze hét jaarcongres in de publieke sector over integriteit en integriteitsbevordering. Het CAOP organiseert dit jaar de Nacht van de Integriteit in samenwerking met het Interprovinciaal Overleg, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Unie van Waterschappen en de Ien Dales Leerstoel.

Reserveer 26 september in uw agenda en meld u aan

Bent u voorzitter van een dagelijks bestuur bij een decentrale overheid? Dan nodigt het CAOP u van harte uit deel te nemen aan de Nacht van de Integriteit op 26 september 2018 van 19.00 – 21.00 uur bij de Unie van Waterschappen in Den Haag. Het debat staat ook open voor andere geïnteresseerden, maar voorzitters van een dagelijks bestuur krijgen voorrang.

Meld u aan voor de Nacht van de Integriteit.

Zodra er meer bekend is over de inhoud van het programma, leest u dat via de website van het CAOP.