‘Buiten de Randstad zijn er leraren te veel.’ Maar hoe lang nog?

23-08-2018

In de grote steden staan scholen te springen om leraren. Maar buiten de Randstad zijn er nog steeds leerkrachten die geen baan kunnen vinden. CAOP-hoogleraar Frank Cörvers herkent het probleem, zegt hij in de Volkskrant. Tegelijk vraagt hij zich af hoe lang er nog een overschot aan leraren buiten de Randstad zal zijn. Leerkrachten laten verhuizen, lijkt hem dan ook geen goede oplossing.

Vraag en aanbod matchen niet

Kan het lerarentekort opgelost worden als genoeg leraren naar de Randstad verhuizen? Die vraag wordt opgeworpen in een rapportage in de Volkskrant. Het UWV constateerde na onderzoek namelijk dat er op papier helemaal geen lerarentekort bestaat. Er zijn genoeg leraren voor de banen die er zijn, ze wonen alleen op de verkeerde plek.

In het artikel in De Volkskrant komt een leerkracht in spe aan het woord die wel in de stad wil werken, maar daar geen betaalbare woning kan vinden. Een andere jonge leerkracht (uit de Achterhoek) kreeg een baan én woonruimte aangeboden in Amsterdam, maar daar wil ze niet wonen en werken. ‘De mentaliteit is anders in grote steden.’

Redenen om niet te verhuizen

Frank Cörvers, bijzonder hoogleraar onderwijsarbeidsmarkt bij het CAOP en Tilburg University, ziet vaker dat de stad een drempel blijkt voor leerkrachten. ‘Docenten vrezen dat het werk op scholen in grote steden zwaarder is, omdat er meer problematiek zou zijn. Scholen met veel kinderen met een migrantenachtergrond in probleemwijken hebben daardoor nog meer last van het lerarentekort’, zegt hij tegen de Volkskrant. Ook parttime werkende vrouwen, een groot deel van de beroepsgroep, zullen volgens Cörvers niet snel verhuizen voor hun baan.

Cörvers: ‘Lerarentekort straks ook in de regio’

Daarbij vraagt Cörvers zich af of het overschot aan leraren buiten de Randstad nog lang zal bestaan. ‘Naar mijn idee hebben scholen in de regio ook steeds vaker moeilijkheden om de vacatures op te vullen.’ Als het lerarentekort in heel het land gaat spelen, zoals onderzoeksinstituut CentERdata verwacht, heeft het niet veel zin dat leerkrachten nu wegtrekken uit de regio. ‘Als de leraren naar de Randstad zouden verhuizen, dan verplaatst het tekort daarmee alleen maar.’