Startdatum: dinsdag, 28 november
Begintijd: 14:00
Eindtijd: 17:00

Seminar “In Opspraak: Leren van 70 jaar Integriteitskwesties in Nederland"

Wat zijn de kenmerken van integriteitskwesties? Wat leren we van indrukwekkende integriteitszaken van de afgelopen 70 jaar? Het Centre for Public Values & Ethics van de Universiteit Leiden, de Ien Dales Leerstoel en de Albeda Leerstoel van het CAOP presenteren op 28 november gezamenlijk onderzoek. U bent van harte welkom op het seminar 'In Opspraak: Leren van 70 jaar Integriteitskwesties in Nederland' bij het CAOP in Den Haag.

Dr. Patrick Overeem (VU) en dr. Toon Kerkhoff (UL) zijn verbonden aan het Center for Public Values & Ethics van de Universiteit Leiden: 'Als de geschiedenis van integriteitsschendingen in Nederland ons één ding leert, dan is het wel dat de aanpak van integriteit is als schieten op een constant bewegend doel. Desondanks zal het ook gaan over concrete handvatten om in het heden integriteitskwesties te voorzien, te voorkomen en aan te pakken.'

Morele herijking

Zij belichten in hun onderzoek 'In Opspraak: Leren van 70 jaar Integriteitskwesties in Nederland' de geschiedenis van integriteitschendingen in Nederland sinds 1945. Aan de hand van tal van zaken komt aan bod wat we daarvan kunnen leren. Wat zijn spraakmakende en normbepalende zaken in die periode? Welke betekenis is in verschillende periodes gegeven aan ‘goed’ en ‘slecht’ bestuur? Wanneer en waarom is er op bepaalde momenten sprake van morele herijking van het openbaar bestuur. In hoeverre is sprake van continuïteit en verandering van normatieve idealen, publieke waarden en aanleiding en aanpak van integriteitskwesties? 

Programma

Prof. Zeger van der Wal van  de Ien Dales Leerstoel is uw gespreksleider. Ook prof. Jaap Uijlenbroek van de Albeda Leerstoel draagt bij aan het programma:

13.30 uur Inloop met koffie
14.00 uur Presentatie onderzoek door Toon Kerkhoff (Universiteit Leiden) en Patrick Overeem (VU Amsterdam)
14.30 uur Pauze
14.45 uur Korte presentatie vier cases door Toon Kerkhoff & Patrick Overeem (bespreking van enkele cases in kleine groepen en in overleg met hoogleraren)
15.45 uur Korte nabespreking: bevindingen per groep
16.15 uur Plenaire bespreking n.a.v. de vier praktische lessen
17.00 uur Afronding en napraten met een versnapering

Doelgroepen

Het seminar is voor werkenden in de publieke sector. Het is vooral interessant voor adviseurs, HRM, integriteitsbureaus, integriteitsfunctionarissen/coördinatoren, OR-leden, werkgevers en werknemers, en ook voor wetenschappers.

Aanmelden

Het congres vindt plaats 28 november Van 14.00 uur tot 17.00 uur bij het CAOP, Lange Voorhout 13 te Den Haag. Via het aanmeldformulier kunt u zich kosteloos aanmelden.

Informatie

Informatie over het programma en suggesties: l.spaans@caop.nl